Остання неділя перед Великим постом носить назву Прощенна (або ж Сиропусна) і присвячена події вигнання Адама з раю. Цей день є арбітром, який попереджає нас перед великою подорожжю на шляху духовної боротьби словами стихири Вечірньої ще з першої підготовчої неділі до Великого посту: «Не молімося , браття, по-фарисейськи!».

Підготовчий період завершився, а якість нашої підготовки виявиться протягом Святої Чотиридесятниці. Ми, котрі побиваємося через падіння людини, повинні твердо стати на боротьбу з особистою гріховністю, але, не впадаючи у відчай через такий стан речей, плекати надію на визволення від гніту гріха над нами і на милосердя Боже, котре сприятиме нашому духовному видужанню.

Саме тому сьогодні згадується подія вигнання прабатьків із раю як першопричина усіх бід, котрі спіткали людство потому. Саме тому нам необхідний піст як процес духовного оновлення і переродження для життя у Бозі, котре розпочинається у купелі Хрещення.

Кожен повинен поглибити міру розуміння власного відпадіння від Бога і користуватися засобами, які присутні у Церкві, для повернення втраченого зв’язку з Ним. Ми часто вдаємося у якісь псевдо-духовні практики, замінюючи лікування пристрастей гастрономічними забаганками. Піст є необхідною умовою видужання людини як на тілесному, так і на духовному рівнях і покликаний виявити у нас гріх, щоб далі ми могли доручити Богові власне лікування.

Ці терапевтичні поняття найкраще передають екзистенційну катастрофу, що сталася ще в раю і в той же час пропонують альтернативу, котра завжди виходить від ініціативи Божої любові, що вічно прагне спасти власне творіння покликаного до співбуття у постійному русі одне до одного.

Поширити у соцмережах